Inicio  |   Quienes somos?  |   Contacto  |   Mapa web  |   Accesibilidad
Logo de Lleida Convention Bureau Logo de La Paeria - Ajuntament de Lleida
RSSTwitter del Convention BureauFacebook de Turisme de Lleida
+34 973 700 402
Català Español English
Usted está aquí: Inicio Porque en Lleida Monumentos El Castell de Gardeny

El Castell de Gardeny

El Castell de Gardeny

Exterior Castell Templer de Gardeny. Imatge nocturna

Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l'artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó.

La Casa Templera de Gardeny (s. XII-XIV)

Amb la conquesta de la ciutat de Lleida, l'any 1149, els templers van rebre diversos béns, com a compensació per l'ajuda prestada durant el setge, entre els quals s'incloïa el turó de Gardeny. La primera referència de la Comandància de Gardeny dataria de l'any 1156 i, com a primer comandant, apareix fra Pere de Cartellà, personatge que hauria participat activament en el setge de la ciutat.

Gràcies a les nombroses aportacions realitzades, en gran part, per la petita noblesa, la Casa de Gardeny va arribar a articular un extens patrimoni.

Per tal d'administrar els diferents sectors que s'havien constituït, aviat va sorgir la necessitat de crear nous càrrecs d'administradors i instituir noves comandàncies com les de Corbins o Barbens.

Fruit d'aquest creixement, cap al segle XIII, la Casa de Gardeny es convertiria en un dels principals centres decisoris templers de la Corona d'Aragó.

El conjunt monumental de Gardeny

El conjunt monumental de Gardeny constitueix un dels testimonis més destacats de l'arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII. Tot i que entre els segles XVII i XVIII es realitzarien profundes modificacions que acabarien alterant l'antiga fisonomia del conjunt medieval, actualment encara es conserven nombrosos testimonis del recinte sobirà. Un espai delimitat per un perímetre de muralles i flanquejat per torres, a l'interior del qual es distribuirien els diferents edificis articulats entorn d'un pati central.

Entre aquests edificis destacaríem, d'una banda, la torre habitació, una construcció sòlida de dues plantes que reuniria diverses dependències: espais d'emmagatzematge, de residència o la torre de l'homenatge.

I de l'altra, destacaríem l'església romànica de Santa Maria de Gardeny, edifici singular de gran devoció en el seu moment.

 

Avui, després de més de 800 anys, podem descobrir com era la casa Templera de Gardeny. Podem conèixer i reviure els ideals de l'Orde del Temple, i com vivia la milícia monacal.

 

 

Espais Disponibles

 

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE GARDENY

Espai diàfan i adaptat.

Superfície: 162,40 m2.

Capacitat  màxima en distribució teatre: 100 persones.

Llum Natural: NO

Climatització: NO

Wi-FI: NO

copy_of_IMG_0650.JPGEsglésia Santa Maria de Gardeny

 

 

 

ESPAI REFETOR / TORRE HABITACIÓ

Espai diàfan i adaptat amb una plataforma de minusvàlids

Capacitat màxima en distribució cocktail: 160 persones

Superfície: 197 m2

Llum Natural: SI

Climatització: NO

Wi-FI: NO

 

IMG_0653.JPGEspai Refetor / Torre Habitació

 

 

Contacte

Adreça: Turó de Gardeny, s/n - Lleida
Tel. 973 700 402
Email lleidacb@paeria.es

Coordenades

41 36 30 0 36 51

20160526_10h44_22.png
Veure el mapa més gran


Renfe

Turisme de Lleida. Organismo autónomo de carácter comercial dependiente del Ayuntamiento de Lleida.
Código de identificación en el Registro de Entidades Locales de Cataluña 2512073077. Nif P-7560001-E

TURISME DE LLEIDA - Major 31, bis - Tel 973 700 319 - Fax 973 700 480 - lleidacb@paeria.es