Inici  |   Qui som?  |   Contacte  |   Mapa web  |   Accessibilitat
Logo de Lleida Convention Bureau Logo de La Paeria - Ajuntament de Lleida
RSSTwitter del Convention BureauFacebook de Turisme de Lleida
+34 973 700 402
Català Español English
Esteu aquí: Inici Novetats Notícies El 96% dels expositors valora de manera positiva la Fira de Sant Miquel i Eurofruit

El 96% dels expositors valora de manera positiva la Fira de Sant Miquel i Eurofruit

Els dos certàmens augmenten significativament el nombre de visitants estrangers i de l’Eix Mediterrani i de la Vall de l’Ebre

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació la Fira de Lleida, Àngel Ros, ha qualificat “d’èxit” el desenvolupament de la 62a Fira Agrària de Sant Miquel i del 31è Saló Eurofruit i ha afirmat que “s’han complert les previsions, que ja eren bones atès l’augment del 15% de l’àrea d’exposició respecte a l’edició anterior fins als 74.000 m2, una xifra que representa un rècord absolut, i a l’increment del nombre d’expositors directes, fins arribar a un total de 336”. Quant al volum de visitants, hi ha hagut un lleuger increment respecte a altres anys i es preveu assolir la xifra de 150.000 persones. El paer en cap també ha destacat la satisfacció important dels expositors pel desenvolupament dels dos salons.

Ros ha destacat l’increment dels visitants estrangers, que es correspon a la major presència d’expositors de fora de l’àmbit estatal, en concret, procedents d’Itàlia, França, Portugal, el Regne Unit, Holanda i Alemanya. A més, enguany hi ha hagut una major presència de visitants de l’Eix Mediterrani i de la Vall de l’Ebre, dues zones amb un pes important en el sector agroalimentari. El paer en cap també ha recordat que durant la Fira de Sant Miquel-Eurofruit s’obren molts contactes comercials entre el públic professional i les empreses expositores, que en les pròximes setmanes s’acabaran traduint en transaccions econòmiques.

D’altra banda, l’alcalde de Lleida ha dit que l’enquesta de satisfacció feta als expositors sobre el resultat econòmic de la Fira de Sant Miquel i d’Eurofruit indica que un 64% dels expositors valora els resultats de la fira com a bons; un 32%, de manera molt positivament, i el restant 4% creu que han estat regulars.

En el decurs de l’acte de cloenda del saló, Ros s’ha referit també a les llotges, recordant que Mercolleida és un referent en la fixació de preus a escala internacional. El paer en cap ha subratllat “la importància que té per a nosaltres que la negociació entre els productors i la distribució tingui un marc just“, reivindicant d’aquesta manera que la legislació reconegui els mecanismes de fixació de preus en la modalitat de llotges, com fa Mercolleida. Durant la cloenda, també ha defensat el paper que juguen els parcs científics, com el de Lleida, en el món de la innovació. Segons ha assenyalat, és “un cas d’èxit”, amb uns 1.500 treballadors i 115 empreses desenvolupant I+D+I (investigació, desenvolupament i innovació). El paper positiu que exerceixen ha de tenir-se en compte per part del govern, sobretot pel que fa a temes de finançament. Finalment, Ros ha fet una referència a la importància d’infraestructures de reg com el Canal de Pinyana, una obra en procés de modernització que rega 13.000 hectàrees. “Cal fer compatibles la visió mediambientalista amb la correcta gestió de l’aigua i el reg” i ha afegit que és un tema estratègic pel qual ha demanat la sensibilitat del govern.

La ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient en funcions, Isabel García Tejerina, ha estat l’encarregada de clausurar la 62a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 31a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), “dos certàmens que any rere any exhibeixen el millor del sector agroalimentari espanyol, català i lleidatà”. La ministra també ha destacat la fortalesa dels sectors agrari i ramader de Lleida i una part es deu a l’organització de la Fira de Sant Miquel i a la gent del territori que s’hi aboca participant-hi activament”. Finalment, García Tejerina ha remarcat que el treball dels agricultors i els ramaders lleidatans fa que aquests sectors siguin estratègics i una part molt important de l’economia agroalimentària catalana i espanyola. Alhora, ha posat en relleu la comercialització que es fa des de Lleida amb el mercat xinès.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ha remarcat que les nombroses innovacions tecnològiques presentades a la Fira de Sant Miquel responen “a la cultura de millora contínua” del sector i entre els principals reptes del món agrari, “per tal que la gent jove hi vegi futur”, ha citat la internacionalització, la implementació de la societat del coneixement (TIC’s, APP’s drons, etc.) i l’adaptació al canvi climàtic.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Simó, s’ha adreçat a la Ministra d’Agricultura per reivindicar la necessitat de trobar mercats alternatius per al sector porcí i fruiters després del tancament de les fronteres russes. En aquest sentit, ha demanat la col·laboració de Madrid per obrir mercats i gestionar protocols d’exportació amb països com Canadà, EE.UU., Japó, Índia, Mèxic o Sudàfrica.

El president de la Diputació de Lleida, Josep Reñé, ha recordat que la Fira de Sant Miquel i Eurofruit són un punt de referència dins del món agrari i un important fòrum de debat dels sectors agrícola, ramader i agroindustrial.

En el decurs de l’acte de cloenda han estat lliurats també el 45è Premi del Llibre Agrari i el 1r Premi de l’Article Tècnic Agrari i el 20è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària. Cal recordar que Manual veterinario de la aves rapaces, obra escrita per Alfonso Bañeres de la Torre, ha obtingut el primer premi del Llibre Agrari, mentre que els dos articles tècnics guardonats han estat Tratamiento de leptospirosis y brucelosis porcina, de Lorenzo Fraile, i La moniliosis del almendro, susceptibilidad varietal en Andalucía, de A. Ollero, M. Lovera, L. F. Roca. O. Arquero i A. Trapero.

Una anivelladora de camins, presentada per l’empresa Alquileres Villalba, SL, ha estat la guanyadora del 20è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària. El segon premi ha estat per a la firma Tallers Antoni Miquel, SL per un sistema d’assistència a l’operador de carretons i el tercer guardó ha correspost a HEMAV, SL per un dron de rotor i un altre d’ala fixa.
Renfe

Turisme de Lleida. Organisme autònom de caràcter comercial depenent de l'Ajuntament de Lleida.
Codi d'identificació en el Registre d'Entitats Locals de Catalunya 2512073077. Nif P-7560001-E

TURISME DE LLEIDA - Major 31, bis - Tel 973 700 319 - Fax 973 700 480 - lleidacb@paeria.es